Tre fly truffet av lynet i Tromsø

Written by on 12. februar 2023

Tre fly har blitt truffet av lynet i ettermiddag, under innflygning til Tromsø lufthavn. Ett fra Norwegian, og to fra Widerøe.
Både Widerøes flight fra Bergen-Tromsø, fra Stokmarknes-Tromsø og Norwegians flight fra Oslo-Tromsø ble rammet av lynnedslagene under innflygning.
Det bekrefter henholdsvis kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Brandvoll og kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Grete Roald.
– Flyet er jo bygd for å tåle et lynnedslag, men det er også prosedyre etter man har hatt et lynnedslag at tekniker må gå over flyet for å sikre at det ikke er skader, sier Brandvoll.
Det er mye uvær i Nord-Norge i helga, med flere kansellerte og forsinkede flyginger. Svært mange passasjerer venter på sine flyginger på Langnes flyplass nå, i påvente av teknikersjekkene.
Brandvoll forteller at man merker det godt som passasjer når lynet slår ned i en flymaskin, men at de har gode rutiner og at flymaskinene tåler været godt.
– Det er forferdelig ubehagelig når lynet slår ned i et fly, for det blir et smell og et lysglimt, men flyene er bygd for å tåle det. Derfor har vi alltid som rutine etter lynnedslag at vi tilbyr debrif til publikum, forklarer Brandvoll.
Grete Roald sier Norwegian venter på en flytekniker til flight DY383, som egentlig skulle gå 16:50 fra Tromsø lufthavn Langnes til Tromsø og som har fått foreløpig ny tid kl. 18:30.
De forsøker nå å samordne teknikerne fra Widerøe for å unngå ytterligere forsinkelser, og jobber nå for fullt for å utbedre alle tre maskinene i hangar på flyplassen.
– Hvis det tar for lang tid for oss å få låne en tekniker fra Widerøe, så må vi fly opp egen tekniker fra Oslo i kveld, men alle passasjerene skal få kommet seg sørover, sier Roald.
Når det er lynnedslag må altså flyet av sikkerhetsmessige årsaker bli undersøkt av tekniker. Det skal ikke ha vært noen teknisk svikt da lynet traff flymaskinene, på grunn av lynavlederne.


Current track

Title

Artist

Background
Generated by Feedzy