Statnett advarer om kraftmangel i Nordland – spår dyrere strøm i nord

Written by on 6. januar 2023

Statnett er bekymret for at nordre Nordland vil få særlige utfordringer med kraftmangel og stigende energipriser i løpet av få år.
I et brev til Olje- og energidepartementet (OED) i desember advarte Statnett om at den norske energibalansen vil bli negativ allerede i 2027, skriver avisen Fremover.
Det var EnergiWatch som først omtalte saken.
Ifølge Statnett kan det føre til perioder med veldig høye strømpriser og behov for utkoblinger dersom Norge ikke øker kraftproduksjonen.
– De lave kraftprisene i nord i dag vil ikke vedvare med en stor forbruksøkning i området, uten at det også parallelt kommer ny kraftproduksjon, står det å lese i brevet fra Statnett til departementet.
I tillegg ønsker Statnett at regelverket for leveringsplikt blir revurdert. I dag er loven slik at nye aktører har rett til tilknytning og adgang på elektrisitet fra Statnett uten ugrunnet opphold, blant annet de nye industrisatsingene i nord.
– Bestemmelsen om tilknytningsplikt ble etablert i en annen tid, med kraftoverskudd og relativt begrensede planer om ny kraftbasert virksomhet. Situasjonen er nå snudd på hodet, med et energioverskudd som reduseres raskt, og få planer om ny kraftproduksjon. (NTB)


Current track

Title

Artist

Background
Generated by Feedzy