Sjelden komet passerer Norge i månedsskiftet

Written by on 20. januar 2023

En komet som er grønn i fargen vil kunne ses fra den norske nattehimmelen om forholdene ligger til rette. Det blir siste gang den er synlig fra jorden.
– Denne kometen har en bane som gjør at den kommer inn ovenfra jorden. Den befinner seg dermed lengst nord på himmelen, ikke så langt unna Polarstjernen, sier pressekontakt for Norsk astronomisk selskap, Tor E. Aslesen.
Den grønne kometen ved navn C/2022 E3 (ZTF) er på vei mot Norge og vil bli synlig på nattehimmelen.
– Om man ønsker å få et glimt av den, skal man se i nordøstlig retning på himmelen. Allerede rundt den 30. og 31. januar kommer lysstyrken dens til å forsterkes. 1. februar skal den være nærmest jorden.
Kometen består av en karbonforbindelse. Når den treffes av solens ultrafiolette lys oppstår fargen. Forsterkningen oppstår når den nærmer seg solen og jorden.
Aslesen anbefaler å bruke en kikkert om man vil få et ekstra godt blikk på den. Samtidig sier han at lysstyrken også kan variere.
Kometen har ikke vært synlig fra jorden på 50.000 år, og astrofysikere i USA har regnet ut at dette mest sannsynlig blir siste gang man får muligheten til å skue den, ifølge Aslesen.
– På grunn av forstyrrelser i banen blir den dyttet ut. Det er farten på kometen som avgjør dette. Med ekstra fart kan den gå ut av den opprinnelige banen sin og inn i en uendelig en. Det motsatte kan også skje, at en komet blir sendt inn i en bane rundt jorden.
Navnet på kometen er en nummerering og avgjøres av når på året den ble oppdaget. Aslesen sier kometen ble fanget opp av et automatisk apparat og det skyldes det noe kryptiske navnet. (NTB)


Current track

Title

Artist

Background
Generated by Feedzy