Forskere ønsker fyrverkeriforbud

Written by on 29. desember 2022

Flere fagfolk ved Veterinærhøyskolen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) slutter seg til dem som vil gjøre slutt på at privatpersoner skyter opp fyrverkeri på nyttårsaften.
– Vi mener fyrverkeri bør begrenses til få steder i korte tidsrom av hensyn til dyrelivet, sier professor Svein Dale ved Fakultet for miljøvitenskap og naturforvaltning.
Han og flere kolleger skriver i en pressemelding at de vil ha slutt på privat oppskyting av fyrverkeri. Veterinær Maren B. Helland skriver at nesten 23 prosent av hundeeiere meldte om lydfobi hos sine hunder i en studie i 2014, og fyrverkeri er vanligste form for fobi.
Andre påpeker at det hvert år er hendelser med hester og kuer som skader seg alvorlig etter å ha blitt skremt av fyrverkeri.
Forskerne vil isolere fyrverkeriet på nyttårsaften til noen få steder der det er en offentlig oppskyting i en svært kort periode rundt midnatt, skriver de.
– Flere steder i utlandet har begynt å bruke alternativer til fyrverkeri, slik som lysshow. Vi synes dette på sikt bør bli en del av den tradisjonelle nyttårsfeiringen i Norge, for å begrense de negative konsekvensene fyrverkeri har både på våre husdyr, ville dyr, mennesker og miljø, sier Helland.
NRK Nordland omtalte nylig denne saken, hvor dronebransjen håper på større engasjement for digitalt og lydløst fyrverkeri.


Current track

Title

Artist

Background
Generated by Feedzy