Internasjonal interesse for omstridt øyelege

Written by on 30. april 2022

Jens Kratholm ble invitert til årlig kongress for verdens øyeleger.
Den tidligere øyelegen Jens Kratholm er tiltalt for 33 000 tilfeller av bedrageri av pasienter med et omfang på 13 millioner kroner.
Øyelegen sier til Fremover at han fikk beskjed om at han var ansett som den mest interessante personen «blant alle» i kongressen.
Det var i oktober 2017 at Helse Nord anmeldte øyelegen for mistanke om bedrageri av en rekke pasienter over en femårsperiode.
I 2019 ble han pågrepet av politiet utenfor klinikken sin. I ettertid ble siktelsen utvida til å omhandle alle pasienter Kratholm har behandla.
185 pasienter krever erstatning fra den tidligere øyelegen. Rettssaken skulle starte i januar 2022, men ble utsatt da tre av dommerne var inhabile.
Til Fremover beskriver han invitasjonen til en internasjonale kongressen var som en vitamininnsprøyting foran maratonrettssaken som starter 9. mai, selv om den omhandler andre forhold rundt klinikken.
Bakgrunnen for invitasjonen fra USA er Kratholms dokumentering av hvordan en spesiell bakterie tok seg inn gjennom ventilasjonsanlegget i den nå nedlagte Øyeklinikken i Narvik.
Det er ikke gjort tidligere, og arbeidet har dermed skapt betydelig oppsikt blant fagfolk.
Påstanden fra UNN og fra Helse Nord var at det var feil med rengjøringen av instrumenter som hadde ført til sykdomsutbruddene. Dette var også sentralt da Helsetilsynet tok autorisasjonen hans.
– Det oppfattes som tull blant øyeleger andre steder i verden noe som jeg fikk ytterligere bekreftelser på under denne kongressen, forteller Jens Kratholm til Fremover.
ASCRS en kongress for grå stær-kirurger. I år ble den arrangert fra 22. til 26. april.


Current track

Title

Artist

Background
Generated by Feedzy